lauantai 17. marraskuuta 2012

145. Lara Fabian: 9 (2005)

Kuuntele koko albumi Spotifysta
Lara Fabian on viime vuosikymmenien yksi merkittävimmistä ranskankielisistä artisteista, joka kuitenkin Suomen lisäksi monissa maissa tunnetaan vain parista englanninkielisestä hitistään. Hänen viimeisin uutta materiaalia sisältävä albuminsa ilmestyi vuonna 2005. Englanninkielisen uran epäonnistuminen ja tuottajan vaihtaminen tekivät uudesta levystä henkilökohtaisen ja vaikuttavan kokonaisuuden, jonka olisi suonut menestyvän muuallakin kuin ranskankielisissä maissa.

Tuttavuudestani monien ranskankielisten artistien tuotantoon saan kiittää euroviisuharrastustani sekä Ranskassa ja Belgiassa asuvia ystäviäni, jotka ovat lähettäneet minulle ranskankielisissä maissa suosittujen artistien levyjä. Lara Fabianin kohdalla kysymys oli molemmista, ensimmäistä kertaa ihastuin hänen ääneensä vuoden 1988 Eurovision laulukilpailuissa. Nyt esiteltävänä olevan albumin sain Ranskassa asuvalta ystävältäni.

Lara Fabianin lupaavasti alkanut englanninkielinen ura lysähti kasaan, kun hänen toinen englanninkielinen albuminsa Wonderful life julkaistiin vain muutamassa maassa, eikä se niissäkään menestynyt mitenkään kaksisesti. Tämän mahalaskun myönteisinä puolina voidaan pitää sitä, että sen jälkeen Fabian sai käyttää kaiken energiansa ranskankielisen uransa edistämiseen. Wonderful life -albumin sessioissa laulaja tutustui myös ranskalaiseen lauluntekijään ja tuottajaan Jean-Felix Lalanneen, joka tuotti hänen seuraavan albuminsa.

Samalla päättyi Lara Fabianin pitkäaikainen yhteistyö irlantilais-belgialaisen tuottajan Rick Allisonin kanssa. Jean-Felix Lalannen kanssa tehty uusi levy erosi selvästi Allisonin kanssa tehdyistä aiemmista levyistä. Albumin 9 tunnelma on aiempia levyjä henkilökohtaisempi ja akustisempi. Levy koskettaa kuulijaa heti ensisävelillä, kappaleella La lettre. Erosta kertovan kappaleen melodia on yksi surullisimmista mitä olen kuullut.
Albumin 9 musiikki perustuu yksinkertaisiin sovituksiin, ja sen tärkein elementti on Fabianin ilmaisuvoimaisen äänen lisäksi piano. Laulajan ja pianon välinen vuoropuhelu on kantava teema levyn alusta loppuun saakka.
Levyn herkkä ja puhutteleva yleissävy on niin hallitseva, että sen muutama rankempi ja vauhdikkaampi kappale sopivat kokonaisuuteen huonosti. Rytmikkäistä kappaleista vähiten luotaantyöntävä on gospel-musiikista vaikutteita ottanut kappale L'homme qui n'avait pas de maison, joka kertoo kodittomista ihmisistä.
Tuottaja-lauluntekijäparin vaihtamisen ohella yksi suurimmista muutoksista Lara Fabianin elämässä oli paluu Eurooppaan. Italialais-belgialainen laulajatar saavutti suosionsa vasta muutettuaan Kanadaan, mutta ennen albumin 9 levyttämistä hän palasi takaisin kotimantereelleen. Kansainvälisten soundien sijaan levy hakeekin voimansa vanhasta ranskalaisesta chanson-perinteestä. Perinteisiä ranskalaisia sävyjä on muun muassa levyn päätöskappaleessa Je me souviens, jossa pianon ja jousiorkesterin lisäksi laulajaa säestää ranskalainen haitari.
9 on toistaiseksi viimeinen Lara Fabianin uutta musiikkia sisältävä albumi. Kokoelmalevyn lisäksi Fabian on tällä vuosikymmenellä julkaissut albumillisen suosittujen ranskankielisten naislaulajien kappaleita otsikolla Toutes les femmes en moi. Vaikka Yhdysvallat ja muu englanninkielistä musiikkia kuluttava maailma onkin kääntänyt Fabianille selkänsä, hän on löytänyt uutta yleisöä Itä-Euroopasta, erityisen suosittu Fabian on nykyään Venäjällä ja Ukrainassa.

Suomessa Lara Fabianin vuoden 2000 hitti I will love again soi edelleen säännöllisesti radiossa, mutta hänen ranskankielinen tuotantonsa ei ole meillä saanut lainkaan jalansijaa.

Lue myös:

2 kommenttia:

  1. Minulle on melkoinen mysteeri, miksi Lara ei ole valloittanut englanninkielisen maailman sydämiä. Mielestäni hän on yksinkertaisesti maailman paras laulaja.

    Heikkouksia ei ole:
    kaunis, miellyttävä lauluääni ja äänen väri;
    todella laaja ääniala, joka peittoaa helposti mm. Céline Dionin vastaavan ja pysyy vahvana ylös asti;
    ei virheellisiä äänteitä (esim. liian pehmeitä tai sorahtavia konsonantteja);
    upea tulkitsemaan ja eläytymään;
    täydellisyyttä hipova äänentuotto myös teknisesti;
    esiintyy ja on levyttänyt monella eri kielellä, joista useimmilla käsittääkseni vailla aksenttia;
    kaunis ulkonäöltään;
    nöyrä ja vaatimaton (sen perusteella mitä olen seurannut, en fanita ja seuraa pakkomielteisesti)

    Onko imago liian puhtoinen? Eikö hittejä ole ollut tarpeeksi tai eivätkö suurimmat hitit ole olleet tarpeeksi hyviä?

    Harmi, ettei englanninkielistä tuotantoa ole sen enempää. Muilla kielillä en jaksa kuunnella yhtä paljon (asiaa toki auttaisi, jos osaisin ranskaa ja italiaa enemmän kuin muutaman sanan). Vertailun vuoksi olisi hienoa kuulla hänen versionsa monista muiden diivojen suurista hiteistä. Mielestäni Lara Fabian on kuitenkin selvästi maailman paras -- oopperalaulajiin en ota kantaa, mutta vaikka joistakin heistäkin pidän ja vähän kuuntelen, Laran viihteellisempi tuotanto on minulle enemmän mieleen.

    Lara Fabian -- parempi kuin Céline Dion, Mariah Carey, Barbra Streisand jaketänäitänyton... Whitney Houstonista (loistonsa päivinä) en ole varma, mutta kyllähän Whitneyn hiteillä olisi lahjattomampikin pärjännyt upeasti.

    Yllättävän vähän tuntuu Larasta löytyvän juttua suomenkielisiltä sivuilta, eikä englanniksikaan joudu pahemmin kahlaamaan sivuja.

    Lara Fabian muuten ensi kertaa Suomessa vuoden päästä, lokakuussa 2014!

    Kiitos blogista,
    -mies 29v-

    VastaaPoista
  2. Lara Fabian - ihan älyttömän upea laulaja/lauluntekijä, todella upea ääni. Maailman paras laulaja. Hieno ihminen, vaatimaton persoona. Ihmiset ei tiedä mitä menettävät kun eivät kuuntele hänen musiikkiaan. Kuulin radiosta vuonna 2001 ensi kerran "I Will love again" ja jäin heti koukkuun. Ei soi radiossa Laran musiikki, ihmettelen vaan miksi.....
    Iso kasa upeita balladeja eri kielillä., Espanja, Italia, Ranska, Englanti.
    Livenä Lara on tosi hyvä, jotkin kappaleet parempia livenä kuin levyltä kuultuna.

    VastaaPoista