Kuuntele koko albumi Spotifyssa |
Musikaalisäveltäjäpari Howard Ashman ja Alan Menken tunnetaan parhaiten Walt Disney -elokuviin Pieni merenneito, Kaunotar ja hirviö sekä Aladdin tekemästään musiikista, josta heidät palkittiin yhteensä kuudella Oscar-palkinnolla (Menken sai kaksi Oscaria lisää elokuvan Pocahontas musiikista Ashmanin kuoleman jälkeen). Ennen Disney-menestytä Ashmanin ja Menkenin tunnetuin työ oli kuitenkin verta tihkuva kauhumusikaali, jota ei todellakaan voi suositella pienille lapsille.
Roger Cormanin samannimiseen kulttielokuvaan perustuva Pieni kauhukauppa sai ensi-iltansa New Yorkissa vuonna 1982. Musta komedia pienestä viattomasta lihansyöjäkasvista joka lopulta syö suihinsa koko maailman siirtyi valkokankaalle neljä vuotta myöhemmin. Vaikka se ei noudattanut perinteisen sovinnaista musikaalielokuvan kaavaa, tuli elokuvasta nopeasti suunnattoman suosittu ja sen seurauksena myös teatterimusikaali sai uutta ilmaa siipiensä alle.
- Tichina Arnold, Michelle Weeks & Tisha Campbell: Little shop of horrors (ote elokuvasta, YouTube)
- Tichina Arnold, Michelle Weeks & Tisha Campbell: Little shop of horrors (Spotify)
Tapahtumat keskittyvät kituliaaseen kukkakauppaan, jossa työskentelevät nuori Seymor (Rick Moranis) ja hänen salaisesti rakastamansa Audrey (roolin jo teatterissa esittänyt Ellen Greene). Kauppa käy huonosti eikä elämä slummissa anna lupauksia paremmasta tulevaisuudesta. Ilmapiiria kuvataan hyvin kappaleessa Skid row, jonka kolmen laulajan trio aloittaa tyylikkäästi.
- Tichina Arnold, Michelle Weeks & Tisha Campbell, Rick Moranis & Ellen Greene: Skid Row (ote elokuvasta, YouTube)
- Tichina Arnold, Michelle Weeks & Tisha Campbell, Rick Moranis & Ellen Greene: Skid Row (Spotify)
- Steve Martin, Tichina Arnold, Michelle Weeks & Tisha Campbel: Dentist (ote elokuvasta, YouTube)
- Steve Martin, Tichina Arnold, Michelle Weeks & Tisha Campbel: Dentist (Spotify)
- Ellen Greene: Somewhere that's green (ote elokuvasta, YouTube)
- Ellen Greene: Somewhere that's green (Spotify)
- Tichina Arnold, Michelle Weeks & Tisha Campbell: Some fun now (ote elokuvasta, YouTube)
- Tichina Arnold, Michelle Weeks & Tisha Campbell: Some fun now (Spotify)
- Levi Stubbs & Rick Moranis: Feed me (ote elokuvasta, YouTube)
- Levi Stubbs & Rick Moranis: Feed me (Spotify)
Elokuvan huippukohtaan, jossa Seymour ja Audrey II ottavat mittaa toisistaan, Ashman ja Menken sävelsivät uuden kappaleen Green mean mother from outer space, joka menetti täpärästi Oscar-palkinnon Top Gun -elokuvan tunnusmelodialle. Kappale on sekä erikoistehosteiden (Audrey II:ta ohjattiin mekaanisesti ilman digiefektejä) että Levi Stubbsin huippunäytös.
- Levi Stubbs: Green mean mother from outer space (ote elokuvasta, YouTube)
- Levi Stubbs: Green mean mother from outer space (Spotify)
- Levi Stubbs: Green mean mother from outer space (Oscar gaala 1987, YouTube)
- Don't feed the plants (elokuvan poisleikattu kohtaus, YouTube)
- Don't feed the plants (Spotify)
Päättyi elokuva kummin tahansa, on Pieni kauhukauppa nykyaikaisen elokuvamusikaalin merkkiteoksia. Mikä parasta, elokuvan soundtrack toimii erinomaisesti myös itsenäisenä äänitteenä. Alan Menkenin musiikki on onnistunut pastissi 1950-60-lukujen vaihteen do-wopille ja kunnianosoitus tuona aikana suosituille tyttöyhtyeille. Mestarisanoittaja Howard Ashman (joka vastasi myös musikaalin käsikirjoituksesta) onnistuu näppärästi tiivistämään lyhyisiin lauluihin asiaa ja tunnetta.
Myös esityksiltään soundtrack on ykköstavaraa. Elokuvan kaikki näyttelijät laulava itse laulunsa (toisin kuin elokuvamusikaalin kultakaudella 1950-60-luvuilla) ja tähdet Rick Moranis, Ellen Greene ja Steve Martin vetävät lauluroolinsa taidolla, vaikka he jäävätkin nälkäisen kasvin lauluista vastaavan Levi Stubbsin jalkoihin. Musikaalin tähti on kuitenkin Tichina Arnoldin, Michelle Weeksin ja Tisha Campbellin lauluyhtye, jonka energinen meininki antaa sielun koko elokuvalle sen ensimmäisistä sekunneista loppuun saakka. Valitettavasti kolmen naislaulajan yhteistyö jäi tähän elokuvaan, heidän lauluyhtyeellään olisi varmasti ollut tulevaisuutta myös elokuvan ulkopuolella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti