sunnuntai 8. lokakuuta 2023

Abba Top 110 osa 3 (81-90): Puuduttavia miljoonahittejä ja hyvin tuotettua höttöä

Abba-rankingissani kappaleiden laatu nousee kiihtyvään tahtiin. Sijoille 81-90 mahtuu jo monta miljoonahittiä, jotka jostain syystä eivät kuulu suosikkeihini sekä pari unohdettua kappaletta, jotka ovat mielestäni mainettaan parempia. Mitä ylemmäs listaa tullaan sitä vakuuttavampaa on yhtyeen ammattitaito ja tuotannollinen pedanttisuus ja tinkimättömyys. Pian myös itse sävellysten laatu alkaa nousta samalle tasolle niiden ympärille rakennetun kuorrutusten kanssa.

90. When You Danced With Me (Voyage 2021)

Benny Anderssonin poika Peter Grönwall on One More Time -yhtyeensä kanssa hyödyntänyt kelttisoundeja menestyksekkäästi ja on helppo kuvitella, että Andersson on saanut heiltä innoituksen tätä kappaletta tehdessään. Kappale on kuitenkin väsynyt ja innoton kokonaisuus verrattuna esimerkiksi One More Time:n 30 vuoden takaiseen Highland-hittiin. 

89. Me and Bobby and Bobby's Brother (Ring Ring 1973)

Anni-Frid Lynstadilla oli pistämätön taito muuttaa tulkinnallaan mitäänsanottamatkin kappaleet mielenkiintoisiksi lauluiksi. Me and Bobby and Bobby's Brother on yhtä keskinkertainen Abba-kappale kuin sen nimi antaa ymmärtää, mutta sooloa laulava Frida tulkitsee kappaleen lämmöllä ja antaumuksella, ja pääosin hänen vuokseen kappaletta kuuntelee mielellään.

88. He Is Your Brother (Ring Ring 1973)

Abban kaikkien aikojen toisena singlenä julkaistu kappale on kuin uusintapainos esikoissinglestä. He Is Your Brother on People Need Love -kappaleen tapaan pelastusarmeijmaisen rytmikäs laulu, jossa mies- ja naislaulajien osuudet vuorottelevat tasapuolisesti. Tämä kappale ei kuitenkaan tuo tähän reseptiin uusia mausteita, ja näistä kahdesta People Need Love on selkeästi mielenkiintoisempi.

87. Dum Dum Diddle (Arrival 1976)

Tämäkään kappale ei kuulu Abban parhaimmistoon, mutta koko Arrival-levyn kattava ammattitaito ja laatu nostaa myös tämän kappaleen hieman keskinkertaisuuden yläpuolelle. Melodian tarttuvuus ja tarkkaan rakennetut lauluharmoniat ovat täyttä Abbaa, vaikka kappale ei mikään Dancing Queen olekaan.

86. Fernando (single 1976)

Alunperin Fridan ruotsinkielisellä sooloalbumilla julkaistu Fernando on yksi Abban uran suurimmista hiteistä, mutta Chiquititan tavoin se on minulle aika lailla yhdentekevä. En tiedä miksi, melodia on hyvin rakennettu ja levytys on täyttää kaikki Abba-kappaleen vaatimukset, mutta minä en kappaleesta innostu. Ehkä se olisi kaivannut jonkin yllättävän sovituksellisen elementin, jotta minulla viisarit värähtäisivät. 

85. Voulez-Vous (Voulez-Vous 1979)

Voulez-Vous-albumin kappaleista puolet julkaistiin singlenä jossain puolella maailmaa, mutta minulle tämä puolisko on levyn huonompi puoli. Osittain Miamissa äänitetty levyn nimikappale venytettiin yli viiden minuutin mittaan, jossa on mielestäni kolme minuuttia liikaa. Energinen diskokappale pitää minut otteessaan ensimmäiset puolitoista minuuttia, mutta sen jälkeen jää toistamaan jankuttavasti itseään. Tämä monotonisuus olisi pitänyt rikkoa mieltä ylentävällä väliosalla ja/tai sävellajin vaihdolla, jotta mielenkiintoni olisi pysynyt yllä edes neljään minuuttiin asti.

84. Elaine (single 1980)

Abba-fanitukseni alkuvuosina yhtyeen single-julkaisujen b-puolet jäivät usein tuntemattomiksi, sillä niitä ei useinkaan julkaistu yhtyeen albumeilla. The Winner Takes It All -singlen kääntöpuolelle piilotettu Elaine oli yksi niistä kappaleista, jonka kuullakseen piti löytää singlen sisältävä jukeboksi tai levykauppa, jonka valikoimissa kyseinen single sattui olemaan (ongelma, jota YouTube-sukupolven on vaikea ymmärtää). Herkun harvinaisuus teki siitä yhden suosikkikappaleistani. Vasta myöhemmin olen ymmärtänyt miksi Elainea ei kelpuutettu Super Trouper -albumille. Kappale on kuin koekappale, jolla Benny Andersson on harjoitellut uuden syntetisaattorinsa eri ominaisuuksia. Elaine on teknisesti monimutkainen ja monikerroksinen kakku, jonka kuorrutuksen alta löytyy hyvin hyvin höttöinen täyte.

83. Chiquitita (Voulez-Vous 1979)

Jälleen yksi Abba-hitti, joka ei maistu miltään. Mitään vikaa ei tässäkään ole, mutta ei juuri muutakaan. Paras puoli tässä kappaleessa on se, että Benny ja Björn lahjoittivat sen tekijänoikeustulot Unicefille. Koska kappale on yksi yhtyeen parhaiten myyneistä singleistä, on Unicefin lastenrahasto kerännyt (ja kerää tästä hamaan tulevaisuuteen) sen avulla paljon rahaa hyvään tarkoitukseen.

82. Bang-A-Boomerang (Abba 1975)

Vuonna 1975 Benny Andersson ja Björn Ulvaeus yrittivät neljännen ja viimeisen kerran osallistua Eurovision laulukilpailuihin. Ruotsin karsinnoissa kappaleen esittivät Bennyn Hep Stars -kaveri Svenne Hedlund ja hänen vaimonsa Lotta. Kappaleessa ei kuitenkaan ollut Waterloon taikaa, ja se jäi Melodifestivalenin kolmannelle sijalle. Samana vuonna Abba lisäsi taustoihin omat lauluraitansa ja siitä tuli yksi epätasaisen Abba-albumin tarttuvimmista kappaleista.

81. Merry-Go-Round (single 1972)

Abban teki ensimmäisinä vuosinaan monta mielenkiintoista levytystä, jotka ovat jääneet vähemmälle huomiolle sen vuoksi, että ne eivät kuullosta siltä miltä Abba menestysvuosinaan kuullosti. Yhtyeen ensimmäisen singlen b-puoli oli alunperin Bennyn ja Björnin duetto (joka julkaistiin nimellä En Karusell), jonka englanninkieliseen versioon heidän kauniimmat puoliskonsa äänittivät taustalaulut. Minä pidän tästä kappaleesta, vaikka siitä puttuu tulevien vuosien hienostuneisuus ja täydellisyys. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti