lauantai 21. lokakuuta 2023

Abba Top 110 osa 5 (61-70): Glam-rock-kiljumista ja keskiaikaisia pillipiipareita

Listani puolenvälin lähestyessä Abban tuotannon alku- ja loppupää ovat sulassa sovussa keskenään. Mukaan mahtuu edelleen tyylillisiä kokeiluita ja raakaa energiaa, jota monet harvemmin yhdistävät tähän yhtyeeseen. 

70. The Piper (Super Trouper 1980)

On mielenkiintoista seurata kuinka paljon Björn Ulvaeusin teksit kehittyivät Abban uran aikana. Vuonna 1980 näennäisen kepeä kappale ihmisiä villitsevästä pillipiiparista kätki sisäänsä huolen siitä, kuinka helposti ihmisjoukot on vieteltävissä väärien asioiden ja ihmisten taakse. Mielenkiintoisessa ja tekstiltään edelleen ajankohtaisessa kappaleessa on myös viittauksia keskiaikaisen musiikkiin. Tämä mielenkiintoinen kappale on jäänyt turhan tuntemattomaksi Abban tuotannossa.

69. Ring Ring (Ring Ring 1973)

Abba yritti euroviisuihin jo vuotta ennen Waterloon menestystä, mutta Ring Ring ei vakuuttanut Ruotsin valitsijoita tarpeeksi. Vaikka Waterloo oli selvästi parempi kappale viisulavalle, on Ring Ring mielestäni levytyksenä parempi. Monet pitävät tätä ensimmäisenä kappaleena, jossa Abba (jonka nimi vielä tuolloin oli kömpelö "Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid") kuullosti Abbalta. En väitä vastaan.

68. Watch-Out (Waterloo 1974)

Watch-out on mielestäni Abban onnistunein rock-kappale. Vaikka Björn laulaa kappaleessa sooloa, vievät Agnetha ja Frida huomion tiukoilla ja erittäin korkealle yltävillä harmonioillaan. Jos Ring Ring kuullosti Abbalta, niin tämä on kaukana siitä.

67. I Am Just a Girl (Ring Ring 1973)

Alunperin mieslaulajalle ja Totte Svensson -elokuvaan sävelletty kappale taipui hyvin myös Abban leidien esitettäväksi. I Am Just a Girl on mielestäni I do I do I do I do I do -kappaletta onnistuneempi kokeilu saksalaisen schlagerin maailmassa.

66. Intermezzo No 1. (Abba 1975)

Abban konserteissa kukin yhtyeen jäsen sai aina vuorollaan estradin itselleen, ja muut yhtyeen jäsenet pääsivät lepäämään lavan taakse. Benny Anderssonin bravuuri oli tämä pianokappale, joka oli käytännössä kosketinvirtuoson ja kitaristi Lasse Wellanderin duetto. Kappale on Abban kolmannen albumin epätasaisen b-puolen ehdoton huippuhetki. Onneksi instrumentaaleista ei kuitenkaan tullut Abba-albumien vakiosisältöä.

65. Why Did It Have To Be Me (Arrival 1976)

Abban konserteissa Agnethan ja Bennyn lepohetki koitti, kun Frida ja Björn esittivät tämän kappaleen duettona (levyllä toki Agnetha Bennykin ovat mukana tässä kappaleessa). Why Did It Have To Be Me on tasaisen laadukkaan Arrival-albumin kepeämpää antia ja mielestäni huonompi kuin singlen b-puolelle piilotettu Happy Hawaii, johon kappaleen melodia perustuu. Ja tämä kappalehan löytyy rankingini sijalta... 

64 Happy Hawaii (single 1977)

Tämä ja listalla edeltävä kappale ovat harvinainen tapaus, jossa Abba julkaisi samasta kappaleesta kaksi eri versiota. Versioista ensimmäinen oli tarina naisesta, joka lähtee Hawajille toipumaan päättyneestä ihmissuhteesta. Minusta tämä Agnethan ja Fridan laulama versio kappaleesta toimii paremmin. Abba oli kuitenkin eri mieltä ja Why Did It Have To Be Me sijoitettiin Arrival-albumille ja Happy Hawaii Knowing Me Knowing You -singlen b-puolelle.

63. I Still Have Faith In You (Voyage 2021)

Kun Abban ensimmäiset uudet kappaleet paljastettiin syyskuussa 2021 tämä kappale soitettiin ensimmäisenä. Minulle tämä Fridan laulama kappale oli pienoinen pettymys etenkin kertosäkeensä osalta, joka mielestäni oli monien muoden Voyage-albumin kappaleiden tapaan jätetty keskeneräiseksi. Olen lämmennyt kappaleelle hieman viimeisten kahden vuoden aikana, mutta olen silti sitä mieltä että se toimisi paremmin Bennyn pianosoolona (jollaisesta kuultiin pätkä samaisessa lehdistötilaisuudessa) kuin Abba-kappaleena.

62. Tiger (Arrival 1976)

Abban 1977-vuoden kiertueen konserttien aloittanut Tiger on kuin Watch-out-kappaleen parannettu versio. Terävimmät kitarasoundit on viilattu hieman pehmeämpään muotoon, mutta Agnethan ja Fridan hämmästyttävän korkealle yltävissä laulusuorituksissa on samaa viiltävyyttä. 

61. Hole In Your Soul (The Album 1977)

Hole In Your Soul on mielenkiintoinen kollaasi joka kokoaa yhteen erilaisia tyylejä aina hempeästä balladista (à la I Am Just a Girl) yhtyeen glam rock -juuriin (kuten Watch Out ja Tiger). Bennyn ja Björnin nerous pitää paketin kasassa kuten myös koko levyn tekoon osallistuneiden muusikoiden järkähtämätön ammattitaito. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti