lauantai 2. maaliskuuta 2024

Abba Top 110 osa 10 (11-20): Sinkkujen parhaat b-puolet

 

The Beatles oli aikoinaan tunnettu siitä, että sen singlelevyjen b-puolet olivat lähes poikkeuksetta yhtä laadukkaita kuin a-puolelta löytyvät hittikappaleet. Abba ei tietetenkään ole The Beatles, mutta myös sen singlejen b-puolilta löytyy hienoja kappaleita, jotka syyttä ovat jääneet a-puolien varjoon. Näistä moni löytyy Abba-rankinglistani top 20:stä. Sieltä löytyy myös ainoa Voyage-albumin kappale, jonka kelpuutan Abban parhaiden hittien joukkoon.

20. Kisses of Fire (Voulez-Vous 1979)

Does Your Mother Know on yksi Abban vaatimattomimmista single-kappaleista. Sen b-puolelle sijoitettu Kisses of Fire on sen sijaan dynaaminen, sopivan vaihteleva ja pituudeltaan kompakti tanssipala, joka päättää Voulez-Vous-albumin energisesti.

19. Happy New Year (Super Trouper 1980)

1980-luvun alkaessa Abba pohti huolestuneena mutta silti varovaisen toiveikkaana, miltä uusi vuosikymmen näyttää. Agnetha Fältskogin tulkinta on ykkösluokkaa, ja yhdessä muun yhtyeen kanssa lauletut kerrossäkeen harmoniat ovat täyttä Abba-nirvanaa. Laulun lopun mietelmä siitä miltä maailma näyttää vuonna 1989 saa kuuntelijan tuntemaan itsensä vanhaksi. Eikä maailma 35 vuotta myöhemmin ole yhtään parempi.

18. Head Over Heels (The Visitors 1981)

The Visitors -albumin toinen singlelohkaisu yritti toistaa iloisten Dancing Queenin ja Take a Chance On Me -hittien reseptiä mutta näiden kappaleiden vilpitön ilo puuttui. Vaikka kappaleen kepeys ja hieman väkinäinen huumori istui huonosti parisuhdeongelmien ja yleisen kyllästymisen vaivaaman yhtyeen pirtaan, on lopputulos mielestäni silti onnistunut ja myös esimerkki siitä, ettei Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeusin kyky säveltää tarttuvia melodioita ja tuottaa sovitukseltaan nerokkaita levytyksiä ollut kadonnut minnekään.

17. When I Kissed the Teacher (Arrival 1976)

Maailmanluokan superhitti Dancing Queen olisi ollut itsestäänselvä avauskappale minkä tahansa muun yhtyeen uudelle albumille. Sen sijaan Abba sijoitti Arrival-albumin kärkeen tarinan opettajaansa ihastuneesta tytöstä. When I Kissed the Teacher -kappaleesta olisi varmasti tullut suuri hitti, jos se olisi singlenä julkaistu. Arrival-levyllä oli kuitenkin hiteistä ylitarjontaa, joten tämä takiaisen lailla tarttuva mestariteos jäi vain albumiraidaksi.

16. Cassandra (single 1982)

Vuonna 1982 Abba yritti äänittää kappaleita uutta albumia varten, mutta lopputuloksena oli vain kaksi singleä. Kyseisenä vuonna äänitetyistä kuudesta kappaleesta Cassandra on sovitukseltaan vähiten riippuvainen Bennyn syntetisaattorista (levyllä Benny soittaa syntikan lisäksi haitaria) ja tulkinnaltaan lämpimin. Yhtye ei itse arvostanut kappaletta, joten se piilotettiin The Day Before You Came -singlen b-puolelle, josta minä kaivan sen esiin tuon tuostakin. 

15. Should I Laugh Or Cry (single 1981)

Lisää myöhäisten Abba-pikkulevyjen b-puolia. One Of Us -singlen kääntöpuolelle sijoitettu Should I Laugh Or Cry on pohdiskelevan hidas paketti. Se on sovitettu näennäisen yksinkertaisesti, mutta siitä löytyy joka kuuntelukerralla uusia kerroksia. Anni-Frid Lyngstadin vahva tulkinta ja yhdessä Agnethan kanssa lauletut harmoniat ovat hunajaa.

14. That's Me (Arrival 1976)

Ja mitä sitten löytyi Dancing Queen -singlen b-puolelta, ellei upeasti sovitettu ja laulettu ja oivaltavasti sovitettu kappale, jonka hittipotentiaali on unohtunut kaikilta paitsi minulta. Arrival-albumin ehdoton huippuhetki, jos minulta kysytään.

13. The King Has Lost His Crown (Voulez-Vous 1979)

Myös Gimme Gimme Gimme -singlen b-puoli olisi ollut ehtaa a-puoliaineista. Tunnelmaltaan ja tulkinnaltaan upea kappale kärsii hieman Voulez-Vous-albumin muiden kappaleiden tapaan tukkoisesta stemmalaulusta, mutta muuten se on korvia hivelevä kokonaisuus. Tässä kappaleessa Frida tekee ehkä koko Abban uransa parhaan tulkinnan.

12. Our Last Summer (Super Trouper 1980)

Fridan tulkinta on avain myös tämän tarinan ymmärtämiseen. Björnin sanoittama kertomus romanttisesta Pariisista on luotu lauluajansa suuhun, ja melodia on kuin esimakua Bennyn ja Björnin tulevista musikaaliprojekteista. 

11. Don't Shut Me Down (Voyage 2021)

Olen aiemmin tässä blogissa moittinut Voyage-albumin kappaleita keskeneräisyydestä ja suoranaisesta laiskuudesta. Nämä moitteet eivät kuitenkaan päde albumin parhaaseen kappaleeseen. Dancing Queenista lainattu pianoglissando vie kuulijat rauhallisesta alusta miellyttävästi etenevään pop-kappaleeseen, missä joka tahdissa on makupaloja ja yllätyksiä. Loppua kohti rikastuvaan sovitukseen on käytetty aikaa ja mielikuvitusta. Lähes 70-vuotias Agnetha on elementissään kertoessaan tarinaa ja eläytyessään takaisin entisen rakkaansa luokse haikailevana naisena. Don't Shut Me Down -kappaletta kuunnellessa harmittaa vain se, että kappale ei ole tätä pitempi ja että muita Voyage-albumin kappaleita ei viimeistelty samalla pieteetillä. Don't Shut Me Down on uuden albumin kappaleista ainoa, jonka kelpuuttaisin päivitetylle Abba Gold -kokoelmalle. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti