torstai 22. helmikuuta 2024

Abba Top 110 osa 9 (21-30): Kissanainen raapaisee

Nyt pääsemme toinen toistaan kirkkaampien Abba-helmien pariin. 

30. Take a Chance In Me (The Album 1977)

Tämä Abba-ikivihreä alkaa 15 sekunnin a-capella-osuudella, joka edustaa sitä mikä yhtyeen lauluosuuksissa on parasta: Kaikkien neljän yhtyeen jäsenen äänet täydellisesti sovitettuna pää- ja vastamelodioineen useaan kertaan päällekkäin äänitettynä. Melkein harmittaa, kun muu yhtye liittyy bileisiin noiden 15 sekunnin jälkeen. Kappale ei kokonaisuutenakaan petä, tässä tarttuvassa menopalassa toimii kaikki. Kappaleen viimeinen minuutti olisi kaivannut ehkä jotain kohotusta, jotta sen toisteisuus ala puuduttamaan.

29. Like an Angel Passing Through My Room (The Visitors 1981)

Tämä vähemmän tunnettu Abba-balladi päättää yhtyeen ensimmäisen vuosikymmenen viimeisen albumin herkästi ja intiimisti. Hyvin askeettisesti sovitettu kappale koostuu vain Anni-Frid Lyngstadin laulusta ja Benny Anderssonin herkästi soittamasta syntetisaattorista. Tunnelmallinen kappale on riisutulta toteutukseltaan esimakua hyvin samalla tavalla toteutetusta The Day Before You Came -kappaleesta, joka löytyy listaltani lähempänä kärkeä. 

28. Gimme, Gimme, Gimme (single 1979)

Gimme, Gimme, Gimme -kappaleella ja sen musiikkivideolla on erityinen paikka muistoissani, sillä sen esittäminen Toivotaan Toivotaan -ohjelmassa joskus syksyllä 1979 teki minusta Abba-fanin. Eikä rakkauteni tähän kappaleeseen ole vähentynyt. Greatest Hits 2 -albumilla ensimmäisen kerran julkaistu kappale on kuin huomattavasti parannettu versio aiemmin samana vuonna julkaistusta Voulez-Vous-kappaleesta sävellyksensä, sovituksensa ja äänityksensä puolesta. Kappaleen aloittava kitara+syntetisaattoririffi on legendaarinen, ja Gimme Gimme Gimme välttää tylsyyden ja jankuttavuuden sudenkuopat jousitaustan mielikuvituksellisella käytöllä. Kappale on vain kymmenisen sekuntia Voulez-Vous-kappaletta lyhempi, mutta se tuntuu tiivistetyltä siinä missä jälkimmäinen venytetyltä.

27. Me And I (Super Trouper 1980)

Abban albumeilla on useita kappaleita, joiden kohdalla en voi ymmärtää miksi ne eivät ole nousseet yhtyeen tunnetuimpien ja rakastetuimpien kappaleiden joukkoon. Tällaisia kappaleita on 30 kärjessä useita. Ensimmäisenä vuorossa on Me and I, jonka kissanainen Lyngstad tulkitsee ilkikurisella Eartha Kitt -äänellään. Melodian rinnastan suurimpiin Abba-hitteihin, ja syntetisaattori- ja vokaalisovitus ovat koko Abba-tuotannon parhaimpia. Minusta tämä on kymmenen kertaa parempi kuin samalta albumilta hitiksi nostetu Lay All Your Love On Me, jonka suosiota en ole koskaan ymmärtänyt.

26. Slipping Through My Fingers (The Visitors 1981)

Keksittekö mitään muuta miljoonia myynyttä popbändiä, joka lauluissaan kertoo vanhemmuuden haasteista ja isän tai äidin haikeudesta lapsen kasvaessa isoksi? Sanoittaja Björn Ulvaeusin ja Agnetha Fältskogin hyvin henkilökohtainen yhteistyö on koskettavaa pohdintaa siitä, mitä kaikkea he ovat lastensa kanssa tehneet tai jättäneet tekemättä. Kappale on myös Mamma Mia -musikaalin varmin nenäliinahetki.

25. Under Attack (Single 1982)

Abban viimeinen singlejulkaisu ennen vuoden 2021 paluuta on viivottimen tarkka pophitti. Tunnelma on yhtyeen sisäisen tilanteen tapaan kalsea ja hymytön. mutta tähän kappaleeseen se sopii. 

24. Soldiers (The Visitors 1981)

Mielenkiintoisilla basso- ja rumpukuvioilla ryyditetty tummasävyinen popvalssi on yksi sivuutettuja, Abban hittitulvan alle jääneitä helmiä. Monikerroksiset lauluharmoniat peittävät alleen synkeän tekstin ja alakuloisen perusvireen mikä rimmaa hyvin The Visitors -albumin muiden kappaleiden kanssa.

23. The Visitors (The Visitors 1981)

Samaa synkkyys jatkuu The Visitors -albumin nimikappaleessa, joka valssin sijaan on kiinni popin nelitahtisessa perusrytmissä. Fridan hymytön ja metalliseksi kompressoitu laulusuoritus on ikuisuuden päässä vain vuotta aiemmin julkaistuista Super Trouper ja Our Last Summer -kappaleista.

22. Summer Night City (single 1978)

Abba ei ollut tyytyväinen tähän tanssikappaleeseen, mutta minusta tämä on onnistuneempi kuin suurin osa sitä seuranneen Voulez-Vous-albumin diskoviritelmistä. Vetävärytmisen kappaleen alussa ollut 43 sekunnin mittainen balladi-alku leikattiin pois ennen julkaisua, mutta se palautettiin mm. Voulez-Vous deluxe-cd:llä bonusraitana julkaistuun kappaleeseen.

21. Another Town Another Train (Ring Ring 1973)

Another Town Another Train on mielestäni Abban ensimmäisen albumin onnistunein kappale ja se olisi ollut oiva kappale myös yhtyeen myöhemmillä albumeilla. Vaikka Björn laulaakin tämän kappaleen soolo-osuudet, en kaipaa Agnethaa tai Fridaa hänen tilalleen. Abban naisäänet kuullostavat taivaallisilta laulun kertosäkeessä, mikä on melodialtaan ja toteutukseltaan koko Abban historian parhaista. Jälleen yksi unohdettu Abba-helmi, jonka nostan monien menestyskappaleiden yläpuolelle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti