sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

203. Eppu Normaali: Kahdeksas ihme (1985)

Kuuntele albumi Spotifyssa.
Eppu Normaalin kahdeksas studioalbumi oli tietoinen askel rääväsuisesta mansepunkista kohti suurempia kansankerroksia miellyttävään radiopoppiin. Albumin menestystä edisti sen julkaisuvuonna aloitettu paikallisradiotoiminta sekä sen tasaisen laadukas sävellys ja sanoitustyö. Levystä tuli yhtyeen myydyin studioalbumi eikä yhtye muillakaan mittareilla yltänyt enää samaan huippumenestykseen.

Vuonna 1985 Tampereen seudun ensimmäinen kaupallinen paikallisradio Radio 957 aloitti toimintansa. Toisin kuin kaupalliset radiot nykyään Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan omistama radio panosti paikalliseen ohjelmatuotantoon toimittaen omia uutisiaan, musiikki- ja viihdeohjelmiaan (mm. Alivaltiosihteerin ensimmäiset radiohupailut kuultiin 957:ssa nimellä "Naurunremakkaa") ja tekipä radio jopa omia lastenohjelmiaan (kuka muistaa vielä "Muori menninkäisen tarinat"?). Ysiviisseiska otti tehtäväkseen myös paikallisen musiikin soittamisen.

Kuinka ollakaan samana vuonna Tampereen naapurissa Ylöjärvellä majaansa pitävä Eppu Normaali julkaisi kauan studion kuumuudessa kypsytetyn lättynsä Kahdesas ihme. Levy muistetaan parhaiten hiteistään Kitara, taivas ja tähdet, Vuosi 85 ja Voi kuinka me sinua kaivataan. Minä esittelen kuitenkin levyltä neljä vähemmän soitettua kappaletta, jotka osoittavat kuinka levyn laatu kattaa sen kaikki kappaleet, myös ne vähemmän kuluneet.
Albumin aloittava Tien päällä taas käynnistää musiikkimatkan virheettömästi. Ponteva kitarariffi, Aku Syrjän vahva rumpubiitti sekä hieno melodia ovat osa levyn parhaiten mieleenjäävää kappaletta.

Eppujen uusi levy oli varmasti kesän ja syksyn soitetuin levy 957:ssa, eikä kukaan tamperelainen voinyt välttyä sen rockenergialta. Minä olin 14 vuotias kiltti musiikkiluokkalainen, joka tähän asti olin nyrpistänyt nenääni Popedan ja Eppujen kaltaisille rähjärokkareille. Kuuntelin kuitenkin paljon paikallista radioasemaa (joka soitti pop- ja rockmusiikkia muulloinkin kuin Ylen kaksituntisen "Rockradion" aikana), ja jatkuvan aivopesun jäljet näkyivät pian minussakin. Ostin levyn sisareni kanssa ja soitimme sen lähes puhki seuraavan vuoden aikana.
Juha Torvisen säveltämä Yöjuttu on suosikkejani albumilla, jonka kaikki muut kappaleet ovat Mikko Syrjän säveltämiä. Hienojen sävellysten ohella levyn menestystä selittivät Martti Syrjän tekstit, jotka olivat siirtyneet yhtyeen varhaisen kauden ränttätäntästä kohti popmusiikin universaalimpia teemoja. Levy olikin onnistunein yhdistelmä yhtyeen aiempaa rocktyyliä ja myöhempää iskelmällistä tuotantoa. Toki levyltä löytyy rakkauslaulujen ohella myös lauluja ryyppäämisestä ja rälläämisestä, mutta nekin onnistuttiin pukemaan vähemmän rosoiseen muotoon. Hyvä esimerkki tästä on kappale Elämän tarkoitus, jossa hivelevän melankolinen melodia yhdistyy tekstiin perusmiehen peruskrapulasta.

Kahdeksannen ihmeen hypetys ja liikasoitto saivat minut kyllästymään levyyn täydellisesti vuosi tai kaksi julkaisunsa jälkeen. Nyt, lähes 30 vuotta myöhemmin levyä voi jälleen kuunnella avoimin korvin. En ole vielä toipunut kappaleiden Vuosi 85 ja Kitara, taivas ja tähdet tuntuvat ylisoitosta, mutta levyn muut kappaleet ovat avautuneet minulle uudelleen. Levyn päättävä Läpivalaistu ei ollut suosikkikappaleitani 1980-luvulla, mutta nyt siitä on pohdiskelevine teksteineen ja hienoine sovituksineen tullut yksi levyn huippuhetkistä.
Kahdeskannen ihmeen myötä minusta tuli pariksi vuodeksi suuri Eppu Normaali -fani. En kuitenkaan löytänyt yhtyeen aiemmilta albumeilta kuin yksittäisiä minua miellyttäviä kappaleita. Suurin odotuksin vastaanotettu vuonna 1986 ilmestynyt Valkoinen kupla -albumi oli suuri pettymys, eikä sitä seuranneet albumit korjanneet tilannetta. Eppu Normaali onkin minun kirjoissani yhden albumin ihme, eli yksi niistä harvoista artisteista joilta minulla on hyllyssäni vain yksi albumi. Onneksi se on sitäkin parempi.

3 kommenttia:

  1. Minulle tämän edeltäjä, Rupisia riimejä karmeita tarinoita on jopa parempi, koska se oli ensimmäinen, jonka bändiltä kuulin. Pimeyden tango jossain Hittimittarissa tms iski rajusti nuoren miehenalun tajuntaan. Olen samaa mieltä noista tämän levyn puhkisoitetuista hiteistä ja kuuntelen itsekin mieluummin niitä vähemmän soitettuja albumiraitoja. Taisin ostaa tämän levyn vasta 20-vuotisjuhlaversiona ensimmäistä kertaa. Eikä tätä tainnut olla kuin tovi silloin aikoinaan C-kasetilla äänitettynä. Ja Valkoinen kupla oli myös minulle aikamoinen pettymys, mutta nyt kun sen levyn biisejä on kuunnellut näin vuosien jälkeen, on sekin paljastunut ihan hyväksi Eppu-levyksi. Jostain syystä pidän todella paljon myös Studio Etanasta. Go figure.

    VastaaPoista
  2. Moi Mikko! Mielenkiintoinen blogi Sinulla. Olisin kiinnostunut maamme paikallisradioiden historiaan liittyvistä nauhoista ym. matskuista josko mahd. tallella esim. C-kasetteja - digitalisoiminen onnistuu. Jos osaat auttaa (tai ken vain blogin lukijoista), ota yhteyttä: magomusiikki(a) gmail.com

    Marko Niemi

    radioarkiston hoitaja

    Paikallisradioiden verkkomuseo


    http://finnishradiostations.wordpress.com/

    https://www.facebook.com/pages/Menneiden-aikojen-paikallisradiot/338171352936350?ref=hl

    VastaaPoista
  3. Hei ja kiitos kommentista. Paikallisradioita (Tampereella siis 957, Radio Musa ja Radio Tampere) tuli kuunneltua paljon siihen saakka, kunnes muutin Tampereelta pois. Nauhoituksia noista ohjelmista ei minulta löydy, muistoja sitäkin enemmän. Yksi hupaisimmista oli ohjelma, jossa soitettiin kotitietokoneiden ohjelmakoodeja, jotka sitten nauhottamalla pystyi siirtämään tietokoneelle. Sinclair Spectrumin ja Commodore 64:n pelikasetit olivat kyllä modernia musiikkia kamalimmillaan.

    VastaaPoista