Ted Gärdestad ponnahti Ruotsin popmaailman huipulle jo 15-vuotiaana. Abba-manageri Stig Andersonin suojatti teki 1970-luvulla alussa monta suosittua albumia ja edusti maataan Eurovision laulukilpailuissa 22-vuotiaana vuonna 1979. Uudelle vuosikymmenelle tultaessa Gärdestadin tahti hiipui. Kappaleen För kärlekens skull laulaja julkaisi vuonna 1993 lähes 12 vuoden levytystauon jälkeen. Aiemmin pääasiassa iloista popmusiikkia säveltänyt laulaja teki pohdiskelevan rakkauslaulun, joka jäi yhdeksi hänen viimeisimmistä hiteistään.
Suomessa Ted Gärdestad ei koskaan noussut niin suureen suosioon kuin niin ikään Stikkan Andersonin tallista maineeseen noussut Tomas Ledin. Monien muiden suomalaisten tavoin minun ensimmäinen muistijälkeni Gärdestadista on hänen hermostunut esityksensä vuoden 1979 euroviisuissa. Kappale Satellit ei menestynyt, enkä minäkään siitä innostunut. Myöhemmin Abban historiaa tutkineena törmäsin Gärdestadiin uudelleen, kun ymmärsin että hänen lähes koko alku-uransa kulki Abban rinnalla; Benny Andersson ja Björn Ulvaeus tuottivat hänen levynsä, ja useilla niistä taustoja lauloivat Agnetha Fältskog ja Anni-Frid Lyngstad. Samalla havaitsin myös kuinka hienoja lauluja nuori Gärdestad sävelsi ja kuinka hienoja tekstejä hänen veljensä Kenneth Gärdestad kirjoitti. Huomiota herätti myös laulajan surullinen kohtalo, josta kuulin Ruotsin television uutisissa opiskellessani Vaasassa.
Gärdestad oli monilahjakkuus. Hän oli vastikään noussut 14-vuotiaden tennismestaruuskilpailuissa toiseksi häviten vain Björn Borgille. Musiikki vei kuitenkin voiton ja tennis sai jäädä. Hän sävelsi kaikki ensimmäisen albuminsa laulut, ja levyn tuottivat Polar-levy-yhtiön tuottajat Andersson ja Ulvaeus, ja levy julkaistiin artistin ollessa vasta 15-vuotias vuonna 1972. Andersson ja Ulvaeus tuottivat tämän jälkeen vielä kolme menestysalbumia Gärdestadille, ja manageri Stig Anderson suunnittelu Gärdestadista seuraavaa ruotsalaista maailmantähteä Abban jälkeen. Englanninkielinen albumi ei kuitenkaan johtanut maailmanmenestykseen ja vuosikymmenen vaihteessa vasta 25-vuotias laulaja hylkäsi musiikkibisneksen palatakseen takaisin 12 vuotta myöhemmin.
- Ted Gärdestad: För kärlekens skull (YouTube)
- Ted Gärdestad: För kärlekens skull (televisioesitys vuodelta 1993, YouTube)
Kulissien takana asiat eivät kuitenkaan olleet hyvin. Gärdestad oli kärsinyt masennuksesta jo teinivuosinaan, ja 1980-luvulla tilanne paheni skitsofreniaksi. Täysin perusteettomien juorujen perusteella lehdistö alkoi 1980-luvun lopulla vihjailla, että vasta 30-vuotta täyttänyt laulaja olisi Olof Palmen murhaaja, mikä pahensi hänen henkistä terveyttään ennestään. För kärlekens skull -kappaleen piti olla esimakua uudelta albumilta, mutta albumin äänitykset keskeytyivät kun tuottaja Anders Glenmark ei pystynyt työskentelemään mielialaltaan ailahtelevan lauluntekijän kanssa. Gärdestadin viimeinen albumi Äntligen på väg julkaistiin lopulta 1994. Lupaava paluu ruotsalaisten suosikkilaulajaksi katkesi äkkiä, kun 41-vuotias Gärdestad teki itsemurhan hyppäämällä junan alle.
Singlen b-puoli Låt kärleken slå rot on hyvä esimerkki laulaja-lauluntekijän varhaisemmasta tuotannosta.
- Ted Gärdestad: Låt kärleken slå rot (GrooveShark)
- Ted Gärdestad: Låt kärleken slå rot (televisioesitys vuodelta 1993, YouTube)
Kappale julkaistiin alunperin singlenä vuonna 1981. Levyn tuotti Benny Andersson ja abbamaisen soundin täydensi taustoja laulanut Anni-Frid Lyngstad.
Tekstin tähän, kuten kaikkiin muihinkin Gärdestadin levytyksiin teki hänen isoveljensä Kenneth Gärdestad, joka laulajan kuoleman jälkeen on avoimesti kertonut tämän sairaudesta ja muista ongelmista. Nuorena kuollut Ted Gärdestad on yksi esimerkki artistista, jonka menestys alkoi liian aikaisin.
Tämän hienon singlen molemmat kappaleet löytyvät kaikilta Ted Gärdestadin kokoelmilta. Itse löysin nämä kappaleet boksista Helt närä dej, joka sisältää laulajan kaikki albumit ja singleraidat. Tähänkin hienoon artistiin palaamme blogissani vielä myöhemmin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti